perjantai 7. maaliskuuta 2014

Chorizopata

Tässä muutama viikko sitten ystäväni kysyi, mitä vihreistä linsseistä voisi tehdä. Niitä oli ollut iso paketillinen herkkukorissa, jonka he olivat saaneet joulun alla. Siitä lähtien minun on ollut tarkoitus tehdä tällaista pataa, että hän voi napata reseptin oman perheen testilistalle. Lähiaikoina teen varmaankin myös jotain muuta linsseistä, että saavat koko lahjaksi saamansa paketin käytettyä. Itsekin kävin tätä pataa varten samalla linssipussilla, sillä suureksi yllätyksekseni meidän lähikauppamme, josta linssejä piti käydä hakemassa, oli massiivisen remontin alla, eikä palvele muutamaan viikkoon. Onneksi siis on ystävä, jonka ruokakaapilla käydä, jos jokin aines uupuu kaapista!

Linssit ja pavut voivat joillekin olla vähän hankalaa ruokaa, sillä mieleen tulee helposti kouluruokalan ankeat kasvisannokset 2000-luvun taitteessa ja mauton ja jauhoinen suutuntuma. Mieheni on yksi näistä papujenvastustajista, tai ainakin epäluuloisista, mutta tässä padassa pavutkin maistuivat. Yllätyksekseni kolmevuotiaskin söi sekä linssejä että papuja ja yksivuotias pyysi tänään lounaalla lisää ruokaa. Olen siis tyytyväinen!

Olen käyttänyt reseptissä makkarana chorizonakkeja. Tämä siksi, että ne olisivat vähän oikeaa chorizoa miedompia ja pehmeämpiä, mutta silti toisivat toivottua makua. Käytin pataan kaapista löytyviä vihanneksia. Fenkolin voisi mukavasti korvata vaikkapa sellerillä. Jos jättää jotain pois, kannattaa laittaa vastaavasti jotain muuta vihannesta tai juuresta tilalle.

Chorizopata

2 dl kuivia, vihreitä linssejä
1 sipuli
2 kynttä valkosipulia
½ fenkolia
2 porkkanaa
250 g chorizonakkeja
purkki tomaattimurskaa
285 g (1 purkki) valkoisia papuja
5 dl lihalientä
1 tl timjamia
2 rkl punaviinietikkaa
2 laakerinlehteä

öljyä paistamiseen


Huuhdo linssit ja laita ne likoamaan kylmään veteen puoleksi tunniksi.  
Kuori ja pilko vihannekset. Kuullota vihanneksia öljyssä hetken aikaa. Nakkaa joukkoon paloitellut nakit, tomaattimurska, huuhdotut pavut ja linssit, lihaliemi, punaviinietikka ja mausteet. Anna porista keskilämmöllä kansi raollaan tunnin verran. Ota laakerinlehdet pois ja tarjoile hyvän leivän kera.


2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä. En vielä ole ehtinyt kokeilla. Täytyy koittaa naamioida tomaattimurska joksikin muuksi tuon sitä vihaavan nelivuotiaan mieliksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaatin naamioiminen voi kyllä olla aika haastavaa... Mutta palaan asiaan ja laitan sellaisen reseptin, missä on linssejä mutta ei tomaattia. Onko muita rajoituksia? (Paitsi niitä päivittäin mielialan mukaan vaihtuvia...)

      Poista