keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Pomp de kesä ja kahvia rouville

Meillä oli tänään Pomp de lux -lastenvaatekutsut. Illalla alakerran valloitti neljä rekillistä vaatteita, kymmenkunta aikuista ja muutama lapsi. Ajatukset olivat kesän lastenvaatteissa. Vaatteiden hypistelyn ja tilailun ohella juotiin tietenkin kahvia, teetä ja mehua sekä sopivaa purtavaa. Leipomisen valitsemisen vaikeus oli taas melkoinen, kun halusin tehdä vaikka mitä, vanhoja suosikkeja ja uusia kokeiluja. Vaikka olin laatinut kauppalistan, tarttui kuin vahingossa mukaan myös "ehkä saankin inspiraation tehdä jotain tällaista" -ainesosia.

Päädyin tekemään jotain suklaista ja jotain ei-suklaista. Tämän suklaakakku on oma mukaelmani tästä reseptistä. Linkin minttusuklaaruudut ovat todella tiivistä ja makeaa ja addiktoivaa tavaraa, joka sopii hyvin isollekin porukalle, koska pellillisestä riittää pieniä paloja isolle joukolle. Olen tehnyt minttusuklaasta ruutuja muutaman kerran, mutta tänään varioin, sillä halusin jotain pähkinäistä. Varoituksen sana, tämä on todella tiivistä, suklaista ja epäterveellistä, joten maltti mukana tätä syödessä! Ei-suklaisen leivonnaisen raaka-aineen saneli se, että meillä on liikaa banaaneja ja halusin tehdä jotain, missä saan banaania kulumaan. Resepti on synttärilahjaksi saamastani Whoopie-leivokset -kirjasta, mutta muutaman muutoksen tein jääkaapin vajavaisen sisällön vuoksi. Piimän korvasin maustamattomalla jogurtilla ja jätin pekaanipähkinät pois pähkinäallergikkovierasta ajatellen. Tässä siis resepti Elinalle, joka sitä kutsuilla toivoi.


Suklaa-kinuski-suolapähkinäkakku

pohja

170 g margariinia
200 g taloussuklaata
1,5 dl sokeria
ripaus suolaa
2 tlk vaniljasokeria
3 munaa
150 g dajmsuklaata
3 dl vehnäjauhoja


Kinuskikastike

1 dl ruokakermaa (tai kuohukermaa, mulla sattui olemaan vain ruokakermaa, joten tein siitä)
1 dl fariinisokeria
nokare voita

Pinnalle

1 dl suolapähkinöitä


Sulata margariini ja taloussuklaa kattilassa. Sekoita joukkoon sokeri, suola ja vaniljasokeri. Anna jäähtyä hetki. Sekoita munista rakenne rikki ja sekoita suklaa-voiseokseen. Lisää jauhot ja kääntele tasaiseksi. Rouhi suklaa ja lisää se joukkoon. Laita voideltuun 26 cm irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa 25-30 min. Anna kakun jäähtyä hyvin tai vaikka odottaa seuraavaan päivään.

Kinuskikastike: Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä välillä sekoittaen 15-20 minuuttia, kunnes kinuski alkaa saeta ja siihen jää raidat lusikasta. Sekoita joukkoon nokare voita ja levitä kinuski kakun päälle. Murskaa pähkinöitä morttelissa ja levitä kakun päälle.




Banaani-vaahterasiirappiwhoopies

115 g pehmeää voita
150 g muscovadosokeria
1 tl ruokasoodaa
250 g jauhoja
1 kananmuna
6 rkl maustamatonta jogurttia (alkuperäisohjeessa piimää)
1 banaani 
(85 g pekaanipähkinöitä)


täyte:
2 dl kermaa
2-3 rkl vaahterasiirappia



Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon kananmuna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon puolet jauhoista. Sekoita piimä taikinaan ja sitten loput jauhot. Lisää viimeisenä muusattu banaani ja halutessasi rouhitut pähkinät. Nosta taikinasta pellille nokareita lusikalla tai pursottimella. Jätä leviämisvaraa. Sopiva mitta on kukkurallinen teelusikallinen. Paista n. 12 minuuttia. Anna jäähtyä hetki pellillä ja nosta sitten ritilälle jäähtymään kokonaan. 

Tee täyte. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja lisää vatkauksen loppuvaiheessa vaahterasiirappi. Lajittele pikkuleivät pareiksi mahdollisimman samankokoisten ja -muotoisten kanssa. Laita toiselle puolikkaalle täytettä ja laita toinen pikkuleipä kanneksi.










2 kommenttia:

  1. Toi kakku oli ihan sairaan hyvää :) mutta oli tosiaan niin suklaista että pieni pala riitti.

    VastaaPoista
  2. Kiva kun tykkäsit! "Onneksi" sitä on enää yksi pala jäljellä mun iltapäiväherkuksi :)

    VastaaPoista