keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Hunajainen kala

Muutama viikko takaperin siskoni perhe oli kylässä ja he toivat kolmevuotiaalle (ja vähän äidillekin) tuliaisiksi ihastuttavan keittokirjan, Apukokin keittokirjan. Siinä ruokaa laitetaan perheen pienempien kanssa, kädet jauhossa. Kirjassa on erikseen merkattu ne työvaiheet, jotka on tarkoitettu apukokin tehtäviksi. Meillä on ennestäänkin ollut joku "lasten kanssa keittiössä" -tyylinen kirja, mutta niissä reseptit ovat yleensä nakit ja muusi -tyylisiä tai miten leikataan vihannekset hassuiksi ukkeleiksi. Ei siinäkään mitään vikaa ole, mutta tässä kirjassa olevat reseptit ovat enemmän minun juttuni. Tämän viikon ruokalista on kasattu pitkästi tämän kirjan resepteistä tai niistä ideoita saaden.

Tämän päivän ruoan sai valita kolmevuotiaamme. Hänen valintansa oli selvä. Hunajainen kuha on reseptin nimi. Kalatiskillä ei sitten ollutkaan kuhaa, joten otimme siikaa. Reseptissäkin mainitaan erikseen, että siika tai ahvenetkin käyvät. Olen aikaisemminkin kirjoitellut tänne kalan paistamisesta ja leivittämisestä, esimerkiksi ahvenista,  eikä tämäkään resepti paljon totutusta poikkea. Uutta on hunajan lisääminen paistovaiheessa, mitä en ollut itse ikinä ennen kalalle kokeillut. Ja kyllähän tästä hyvää tuli! Entä mitä teki apukokki? Saksi persiljaa aikuisten saksilla kipossa keskittyneesti ja ylpeänä siitä, että sai käyttää aikuisten saksia.

Kirjoitan reseptin tähän suoraa kirjasta. Meillä kalaa oli vähemmän, sillä vain minä ja lapset syötiin, joten vähensin muitakin aineita sen mukaan. Persiljaa silputtiin pieni nippu, sillä sitä tuli vain minun ja yksivuotiaan annoksiin.

Hunajainen kuha
(Resepti kirjasta Apukokin keittokirja)
(Ohjeessa lihavoituna lapsen tehtäväksi tarkoitetut osuudet)

puntti persiljaa
1 sitruuna
1 dl vehnäjauhoja
1,5 tl suolaa
1,5 tl mustapippuria
n. 50 g voita
2 tl hunajaa
600-800 g nahattomia kuhafileitä
(myös siika ja ahven käyvät)

Silppua persilja hienoksi saksilla. Leikkaa sitruuna apukokin käteen sopiviksi paloiksi. Sekoita jauhot, suola ja mustapippuri laakeassa astiassa. (Tämänkin meillä teki apukokki). Taputtele kalafileet talouspaperilla ja pyörittele ne sen jälkeen yksi kerrallaan jauho-mausteseoksessa. Pinoa jauhotetut fileet lautaselle odottamaan paistoa. Sulata suuressa paistinpannussa voi ja sekoita siihen hunaja. Paista kuhafileet hunajavoissa molemmin puolin kypsäksi ja lado ne laakeaan tarjoiluastiaan. Puristakaa sitruunaviipaleista mehut kalafileiden päälle. Koristele lopuksi fileet persiljasilpulla. 
Tarjotkaa salaatin ja uusien perunoiden tai riisin kera. 2 kommenttia:

  1. No tätä pitää kyllä kokeilla, jostain syystä hunaja ei mua niin epäilytä kuin se vaahterasiirappi :) Tässä taas yksi tapa paistaa joka lauantaiset ahvenet/siiat/kuhat. Kiitos! Vinkkinä muuten, jos et tiennyt, niin joka lauantai on siinä Faroksen luona klo 10 kalamyynti. Kannattaa hakea siitä jos on kaupungilla liikkeellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Pitääkin alkaa hakea tuolta viikonloppukalat, silloin kun ollaan kaupunkiin menossa muutenkin. Saapa ainakin tuoretta tavaraa!

      Poista