torstai 6. maaliskuuta 2014

Pataleipä

Siskoni teki viikonloppuna monissa paikoissa kehuttua pataleipää ja yllytti minuakin kokeilemaan. Olinkin unohtanut tänne raportoida kokeilun tuloksista. Pataleipä on siis kannellisessa uunipadassa paistettava leipä, joka jää sisältä upean meheväksi ja pehmeäksi ja saa rapean pinnan. Ulkonäön saa lähes pomminvarmasti esittelykelpoiseksi. Väite, jonka kumoan itse tuossa ihan kohta, mutta olen silti samaa mieltä.
Leipää on monissa blogeissa sanottu superhelpoksi ja ei-leipojan leiviksi. Itse kun olen aika rutinoitunut leiväntekijä, ei tämä mielestäni ollut yhtään sen helpompaa kuin tavallinen leivänteko. Ehkä leipätaikinan vaivaus on se, minkä monet haluavat välttää. Omasta mielestäni leipätaikinan vaivaaminen on parhaimmillaan terapeuttista ja tylsimmilläänkin sieltä kivoimmasta päästä kotihommia, joten olen ehkä jäävi puhumaan. Mutta vaikeaa se ei ole. Tässä ohjeessa taikinaa ei vaivata, kohotusaika on todella pitkä ja paistoaika suht pitkä ja kolmivaiheinen. Tavallisen leivän paisto taas on todella yksinkertaista. Eli sen, mitä tässä vaivaamisessa säästää, kostautuu useampana muuna työvaiheena, joita ei tavallisen leivän teossa ole. Silti tässä loistava puoli on se, että taikinan voi tehdä hyvissä ajoin ja paistaa kun paistaa, noin niin kuin melkein.
Monissa ohjeissa kohoamisajaksi annetaan 10-24 tuntia. Itselläni leipä sai kohota melkein vuorokauden, n. 20 tuntia. Siinä ajassa taikinaan tuli mielestäni jo vähän liian käyneen maku. Jos tekisin uudelleen, jättäisin kohoamisajan lähemmäksi kymmentä tuntia.
Leipä siis paistetaan padassa. Idea on, että leipä muhii ensin rauhassa kannen alla ja loppuvaiheen kannenpoisto tekee pinnasta rapean. Tarkoituksena olisi käyttää valurautapataa. Itselläni ei sellaista ole, joten tein leivän Arabian Kokki-padassa. Sellaisessa pienemmässä. Sitä ei saa kuumentaa tyhjänä, joten tein alkukuumennuksen uunissa siten, että padan pohjalla oli pari senttiä vettä. Veikkaisin, että tästä syystä padan pohja ei kuumentunut tarpeeksi ja leipä jäi padan pohjaan kiinni. Kuumaan pataan leipää laittaessa taikina sihahtaa. Minulla sihahti vedet pois kaataessa padan yläreuna, mutta ei silloin, kun laitoin leivän pataan. Suosittelen siis, että käytätte sellaista pataa, jonka saa kuumentaa tyhjänä. Itse ajattelin, että seuraavalla kerralla vuoraan padan leivinpaperilla, jolloin leipä lähtee taatusti helposti irti.
Moni ohje tälle leivälle on tehty kokonaan vehnäjauhosta. Itse laitoin mukaan ruisjauhoa, jotta leipä ei olisi ihan pullaa. Teen tästä varmasti jatkossa paljon erilaisia versioita, siemenillä, leseillä jne.Pataleipä

2 tl suolaa
1 tl kuivahiivaa
2 dl ruisjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
3,5 dl reilusti kädenlämpöistä vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita joukkoon vesi. Älä vaivaa. Peitä taikinakulho kelmulla ja leivinliinalla ja anna kohota huoneenlämmössä 10-24 tuntia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle levyksi ja taittele palloksi (leivän muotoiseksi kasaksi). Ripottele pintaan jauhoa, ettei liina tartu kiinni ja anna kohota pöydällä vielä puolisen tuntia. Laita uuni pata kylmään uuniin ja laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Anna padan kuumeta puolisen tuntia. Ota pata uunista, laita taikina pataan. Paista kannella peitettynä 30 minuuttia. Poista kansi ja paista vielä 15 minuuttia. Kumoa padasta ja nauti! 


Vasemmanpuoleisessa kuvassa leipä tiukasti kiinni padassa. Irrotin reunoja muovisella voiveitsellä, mutta pohja istui tiukasti kiinni. Laitoin jäitä padan pohjaan, ei apua. No aikani taisteltuani leipä alkoi irrota ja lopulta vain pieni reuna jäi pohjaan kiinni. Tästä viisastuneena, seuraavalla kerralla teen leivän sellaisessa padassa, jonka voi kuumentaa tyhjänä tai laitan leivinpaperin pataan. 


2 kommenttia:

  1. Muistatko miten sait padan pohjasta leivän irti? Millään ei irtoa kun kiinni jäi :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun pata on taikinaa laittaessa kuuma, sihahtaa taikina kun sen laittaa pataan. Silloin leipään tulee alas pinnat, ja se irtoaa helposti. Jos haluat olla varma, laita leivinpaperi. Ei vaikuta makuun, vaikka "paistopinnat" jäävätkin pois.

      Poista