perjantai 15. elokuuta 2014

Suosi suomalaista!

Helsingin sanomissa julkaistiin muutama päivä sitten juttu kotimaisista elintarvikkeista ja muista päivittäistavaratuotteista. Teille, jotka eivät ole juttua lukeneet, linkki on tässä: Hesarin juttu suomalaisista tuotteista.

Todella mielenkiintoista luettavaa! Vaikka itse olen todella tarkka syynäämään pakkausmerkintöjä, tulee varsinkin tuttujen suomalaisten yritysten tuotteita ostettua vähäisellä harkinnalla. Itselleni oli esimerkiksi yllätys, että kaikki Kantolan keksit ovat ulkomaisia. Keksejä meille ostetaan tosin harvoin, sillä yleensä ne tulevat omasta uunista. Lapsiperhettä kiinnostava tuote on ksylitolpastillit, joista Herra Hakkaraisen pastillit ovat ulkomailla valmistettuja kun esim. Muumit ja Pikku Kakkosen pastillit kotimaisia.

Aiemmin olenkin kirjoittanut jos suomalaisen pekonin tilanteesta. Sellaista kun ei yksinkertaisesti ole. Onneksi vastaavana tuotteena voi käyttää pienten lihatalojen kylkisiivuja.

Melkoinen velho kyllä saa kuluttaja olla, jos haluaa ostoksillaan tukea suomalaista työtä ja tuotantoa, kuten meikäläinen. Tuotteiden nimet ja markkinointi voivat olla hyvin harhaanjohtavia ja pakkausmerkinnöissäkin paljon toivomisen varaa. Kotimainen yritys saattaa toimia ulkomailla ja ulkomainen yritys Suomessa.

Onneksi osa valmistajista on sertifioinut tuotteensa erilaisten kotimaisuusastetta kuvaavien merkkien alle. Siksi oma valintani osuu usein joutsenlipun saaneisiin tuotteisiin. Joutsenlippuja ja muita merkkejä pakkauksista bongaillessa on hyvä muistaa, että pienet paikalliset valmistajat eivät välttämättä ole ottaneet käyttöön näitä merkkejä, koska niiden käyttöönotto on maksullista. Kotimaisia tuotteita löytyy siis merkkien ulkopuoleltakin.
Hyvä taulukko eri merkeistä ja niiden merkityksistä lötyy tästä linkistä: Apua merkkiviidakkoon!  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti