tiistai 2. syyskuuta 2014

Rapujen aika

Meidän perheen loppukesään kuuluu olennaisesti ravut, joiden parissa askarrellessa kuluu yksi mökki-ilta. Ravut olivat tänäkin vuonna isoisäni pyydystämiä, mieheni karsimia ja minun keittämiäni. Sama työnjako joka vuosi. Minulle jostain syystä lankeaa se kurjin... 
Rapujen keittäminen on oikeasti helppoa ja yksinkertaista, kunhan pitää pään kylmänä. Eihän se mukavaa ole, eläviä rapuja veteen laittaa. Pyrin parantamaan omatuntoani pitämällä veden kunnolla kiehuvana ja keittämällä riittävän vähän rapuja kerrallaan, että vesi myös pysyy kiehuvana. Vettä tulee olla riittävän paljon, että lämpötilanvaihtelut eivät ole suuria.
Meillä pojat osoittivat suurta kiinnostusta rapuja kohtaan ja kuorinkin heille muutaman iltapalaksi (me aikuiset söimme vasta, kun he olivat nukkumassa). Yksivuotias tykkäsi hurjasti ja söi lopulta enemmän kuin paria vuotta vanhemmat veli ja serkku.

Rapujen keittäminen

Joki- tai täplärapuja 6-10 per syöjä (yhdelle leivälle tulee 2-3 ravun liha)
1 iso nippu kruunutilliä
2 rkl karkeaa merisuolaa
1 rkl sokeria

Suuri (10 l), mielellään kapea kattila, jossa vesi pysyy hyvin kiehuvana

Laita kattila melkein täyteen vettä ja lisää suola, sokeri ja muutama tillinkruunu. Laita vesi kiehumaan. Kun vesi kiehuu kunnolla, lisää veteen rapuja. Itse keitän yleensä 5-10 rapua kerrallaan riippuen siitä, kuinka hyvin vesi kiehuu ja palaa kiehuvaksi rapujen lisäämisen jälkeen. Keitä rapuja n. 8 min. Rapu on kypsä kun pyrstöpanssari pullistuu ja sen reunasta näkyy lihaa. Nosta ravut kylmään veteen, joka on maustettu tillillä ja suolalla. Pidä vesi kylmänä. Hyvä keino on laittaa veden joukkoon muutama maitotölkkiin tehty jääkuutio. 
Oikeaoppisesti ravut pitäisi jäähdyttää keitinliemessään, mutta meillä mökkiolosuhteissa veden jäähdyttäminen olisi liian vaikeaa ja rapuja yleensä liikaa kattilassa jäähdytettäväksi. Siksi jäähdytämme eri vedessä. 
Keitä ravut jo aamupäivällä, jos tarjoilet ne illalla, että niiden maku ehtii tasaantua. Säilytä viileässä. Ravut voi pakastaa omassa keitinliemessään. 


Rapuleivät

Paahtoleipää
Majoneesia
Sitruunaa
Tilliä
2-3 ravun liha

Hmm. Monille ensikertalaiselle rapujen syöminen on varmaankin kauhistus, sillä sehän näyttää ihan valtavan vaikealta! Mutta kannattaa kokeilla! Rapuja näperrellessä ilta kuluu rattoisasti ja maku palkitsee. Rapujen avaamista kannattaa opetella jo taidon osaavan kanssa ja pian huomaa, että se sujuu leikiten. Kuvalliset ohjeet rapujen avaamiseen löytyvät vaikkapa täältä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti