keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Savustettu lohi

Savulohi, uudet perunat, vihersalaatti... Kesäruokaa parhaimmillaan! Ja se onnistuu helposti myös ihan perus kotigrillillä, kunhan on savustuslaatikko. Itse tutustuin savustuslaatikon saloihin viime kesänä ilman käyttöohjeita tai sen kummempia neuvoja. Nopeasti laatikon saloihin kuitenkin pääsi ja kalaa on savustettu jokusia kertoja laatikossa. Tämän kesän savustukset aloitimme tänään ja ajattelin kunnianhimoisesti koettaa lihan savustamista seuraavaksi. Mutta ei mennä nyt siihen, vaan pysytään helpossa aloittelijan savustamisessa ja savustetaan lohta.

Meillä on siis ihan joku perus savustuslaatikko, joka laitetaan grillin sisälle. Osat ovat laatikko, kaksi eri tasoille tulevaa ritilää ja metallinen taso. Itse olen todennut parhaaksi koota savustuslaatikon niin, että laitan savustuslastut pohjalle, siihen päälle matalamman ritilän, johon metallisen "rasvankeräystason" yleensä foliolla peitettynä (ei tarvi tiskata ;) ) ja savustettavan kalan sitten ylemmälle ritilätasolle. Jos savustettavaa olisi enemmän, laittaisin rasvankeräystason suoraa lastujen päälle ja savustettavat sitten ritilöille kahteen tasoon.

Meidän grillillämme on ongelma pitää lämpötila riittävän alhaisena. Suositeltava savustuslämpötila olisi alle sata astetta, mutta meidän kolmevastuksinen grilli pyrkii väkisin, minimitehoillakin, nostamaan lämmöt lähes 150 asteeseen, vaikka suljin taimman vastuksen kokonaan. Lämpötilaa kannattaakin tarkkailla, ettei se pääse huomaamatta nousemaan liian korkeaksi.

Savulohen kanssa söimme tänään kesän ensimmäiset siiklit. Uudet perunat keitän aina lisäämällä ne kiehuvaan, suolattuun veteen yhdessä parin tillinoksan kanssa. Kun perunat ovat kypsyneet, kaadan veden pois ja annan perunoiden vetäytyä pari minuuttia ennen tarjoilua.

Savustettu lohi

n. 1 kg lohifilettä 
(huomioi savustuslaatikon koko kalaa valitessasi!)
1 rkl karkeaa merisuolaa

tilliä
sitruunaa
mustapippuria

Ripottele merisuola kalan pintaan n. 1,5 h ennen savustuksen aloitusta. Anna suolaantua kylmässä. Nosta kala huoneenlämpöön puoli tuntia ennen savustusta. Valmistele savustuslaatikko valmiiksi. Sopiva määrä lastuja on n. kourallinen / 500 g eli kilon kalalle 2 isoa kourallista.
Pyyhi suolat kalan pinnasta pois. Laita kala savustuslaatikkoon, laita kansi kiinni ja laatikko grilliin. Anna savustua alle sadassa asteessa n. 1 h. Jos grilli nostaa lämpöjä liikaa, kuten meillä, riittää 150 asteessa n. 30 min. Tarkista kypsyys vaikkapa leikkaamalla viilto kalan paksuimpaan kohtaan. 
Tarjoile kalan kanssa tilliä, sitruunaa ja mustapippuria, sekä tietenkin uusia perunoita voilla ja vihersalaattia.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti