maanantai 14. heinäkuuta 2014

Lapsiperheen loma vol 1

Lapsiperhe on lomaillut, kuten melkein koko muukin Suomi. Heinäkuun alku kului ulkomailla, joten ruokailutkin sujuivat pitkälti muiden tekeminä. Suomessa odottivatkin sitten kesähelteet ja mökkiranta. Mökki ja helle ovat sellainen yhdistelmä, että minun ei tee mieli viettää ruoanlaittopuuhissa kuin minimiaika. Se tarkoittaa nopeita salaatteja ja muuta helppoa syötävää.

Kesän grillattavien ruokien kylkeen yksi suosikeistani on uusista perunoista tehty perunasalaatti. Kun sen kastikkeen sekoittaa öljystä ja punaviinietikasta, on lopputulos kevyt ja raikas. Tykkään sekoittaa perunasalaattiin aina jotain suolaista, kuten suolakurkkua ja jotain raikasta, kuten omenaa. Tämä resepti onkin ehkä tyypillisin perunasalaatti, jota me syömme. Piknikevääksi perunasalaatin joukkoon voi sekoittaa halkaistuja lihapullia, jolloin lopputulos on hyvin ruokaisa.

Perunasalaatti

litra siikliä keitettynä (vaikka edellispäivältä jääneitä)
5 koktailkurkkua
1 omena
1 varhaissipuli (tai punasipuli)
10 kirsikkatomaattia

2 rkl öljyä (oliivi tai rypsi)
1 rkl punaviinietikkaa
suolaa
pippuria
(1 tl sinappia)

Pilko perunat joko puoliksi tai neljään osaan koosta riippuen. Siivuta koktailkurkut ja pilko omenat. Halkaise sipuli ja tee siitä ohuita siivuja. Halkaise kirsikkatomaatit. Sekoita kaikki ainekset. Sekoita kastikkeen ainekset ja sekoita se perunasalaatin joukkoon.



Helteisillä säillä ainakin minä kaipaan jotain suolaista ja samalla raikasta. Siksi grillattua halloumi onkin tosi usein salaatin höysteenä. Tällaista halloumisalaattia söimme yhtenä päivänä ihan sellaisenaan, patongin kera. Tänään tein vastaavan salaatin ja tein sen kanssa kalkkunakebakkoja. Kebakot toimivat näin lämpiminä, mutta loput tulevat huomenna mukaan piknikevääksi, kun treffataan kavereita puistossa.


Halloumisalaatti

Kerä tai kaksi jääsalaattia
12 kirsikkatomaattia
vaaksan pätkä kurkkua
1 varhaissipuli
15 viinirypälettä
1 pkt halloumia

öljyä
punaviinietikkaa
pippuria
suolaa

Revi salaatti pieneksi kulhoon. Halkaise kirsikkatomaatit ja viinirypäleet. Pilko kurkku. Tee sipulista ohuita puolirenkaita. Grillaa viipaloitu halloumi molemmin puolin kauniin väriseksi ja pilko sitten sopivan kokoisiksi suupaloiksi. Sekoita öljystä, punaviinietikasta, pippurista ja suolasta pieni kastike ja sekoita salaatin joukkoon. Sekoita kaikki ainekset ja tarjoile patongin kera. 


Kalkkunakebakot

400 g kalkkunanjauhelihaa
1 muna
1 limen mehu
1 dl kermaviiliä
1 dl korppujauhoja
½-1 tl suolaa
pippuria
tuoretta timjamia

2 rkl öljyä
1 tl grillimausteseosta

Sekoita munan rakenne rikki ja sekoita se limemehun ja kermaviilin kanssa tasaiseksi. Sekoita joukkoon korppujauhot, suola, pippuri ja pieni kourallinen tuoretta, silputtua timjamia. Anna turvota viisi minuuttia. Sekoita lihan kanssa tasaiseksi massaksi. Muotoile uunipellille mukavan kokoisia pötköjä (n. 12 kpl). Sekoita öljyyn grillimausteseos ja voitele kebakot ennen uuniin laittoa. Paista 225 asteessa n. 15 min. 



Katsokaapas, miten upean kantarellisaaliin saimme salaisesta sienipaikastamme! Puolet on vielä siistimättä ja sitten paistan niistä liiat nesteet pois ennen pakastamista. Paljon herkkuruokaa tiedossa talvelle!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti