maanantai 10. helmikuuta 2014

Made in kitchen

Sydäntalven ruokaa. Vaikka sydäntalvi on aika kaukana tämän päivän keväisistä tunnelmista. Lämpöä neljä astetta ja lumiukontekopuuhissa nurmikko tuli näkyviin palloja pyöritellessä. Mutta voihan sitä talvista tunnelmaa hakea keittiöstäkin. Madekeitto on tämän vuodenajan ruokaa jos joku. Jotain keiton hyvyydestä kertoo se, että mies kehui tätä parhaaksi koskaan syömäkseen kalakeitoksi. Lisäksi meillä syötiin vastaleivottuja sämpylöitä.

Kalakeiton liemi syntyy helposti vaikka edellisenä päivänä. Liemen ja kypsän, peratun kalan voi myös pakastaa ja ottaa käyttöön sopivalla hetkellä. Itse keitin kalan eilen ja tein keiton tänään, mutta varsinainen liemen keittokin jäi tälle päivälle. Liemen ainekset voi siis yhtä hyvin keittää yhtä aikaa kalan kanssa, perata kalan ja jatkaa keiton keittämistä niistä lähtökohdista. Mutta, itse siis keitin ja perkasin kalan eilen ja keitin liemen juuri ennen keiton tekoa.

Madekeitto

1 made (tai kaksi, miksi ei! tulee kalaisampaa) nyljettynä.
2 litraa vettä

Keitä kala kypsäksi, perkaa ja laita sekä liemi että kala talteen.


Keiton liemi (Skippaa tämä ja käytä kalaliemikuutiota, jos kiire tai laiskuus yllättää)

Mateen keitinliemi
1 porkkana
1 sipuli
3 laakerinlehteä
pippuria myllystä
1 tl suolaa 

Pilko porkkana ja sipuli pieneksi ja laita veteen, lisää mausteet ja anna porista vähintään puoli tuntia. Siivilöi liemestä sattumat pois tai ongi sieltä pelkät laakerinlehdet, kuten minä tein.

5 porkkanaa
8 perunaa
1 sipuli
(1dl kermaa, heitin mukaan kun oli avattuna jääkaapissa)
½ pakettia Koskenlaskijaa, perinteinen tai sipuli
se perattu made
tilliä
pippuria
suolaa

Pilko perunat, porkkanat ja sipuli sopiviksi paloiksi ja laita liemeen kypsymään. Kun ne ovat sopivan kypsiä, lisää kala, kerma ja koskenlaskija. Mausta tillillä ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti