sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Pulkkailun päätteeksi - siideripossupataa ja vadelmavalkosuklaajuustokakkua

Eilen kävi vähän nolosti. Olimme sopineet ystäväperheen kanssa, että menemme yhdessä pulkkamäkeen (aamulla satoi lisää lunta, jee!) ja sieltä sitten meille syömään. Kätevin ruoka tällaisessa tilanteessa on pata, joka kypsyy itsekseen uunissa meidän ulkoilumme aikana. Näin teimme. Tein padan uunia vaille valmiiksi, kuorin ja pilkoin perunat veteen odottamaan ja leivät pellille nousemaan, että kotiin tultuamme vain paistaisimme valmiiksi kohonneet leivät ja tekisimme muusin ja salaatin. Lähtiessämme laitoin vielä uuniin varmuuden vuoksi ajastimen päälle, että virta sammuisi, jos olisimmekin pidempään poissa.
Tulimme kotiin täydellisellä ajoituksella. Uunissa oli aikaa jäljellä minuutti. Laitoin patakintaat käteen ja avasin uunin - joka oli tyhjä. Siinä se pata odotti uuniin laittoa keittiön tasolla. Hmm. Laitoin padan esilämpiämään levylle ja leivät uuniin, sitten pata puoleksitoista tunniksi uuniin. Onneksi olimme syöneet pulkkamäessä kunnon evästä: täytettyjä croissanteja, perunapiirakoita, hedelmiä ja kaakaota. Niillä jaksoi odottaa. Eikä ilta siitä ruoan odottelusta pilalle mennyt, todella kivaa oli silti!

Tämän padan ohjeen olen joskus napannut MeNaiset-lehdestä ja harvakseltaan tehnyt. Ihana, talvinen pata. Kaupasta ei löytynyt tuoretta rosmariinia, mutta onneksi pakastimesta löytyi vielä viimeinen pussi viime kesän sadosta.

Siideripossupata

800g-1 kg possua, esim. kasleria
4-5 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
(4-5 porkkanaa)
(1 omena)
öljyä tai voita paistamiseen
1 rkl kokojyväsinappia (Dijon)
1 rkl hunajaa
0,33 l (eli pullo) omenasiideriä
1 dl lihalientä
muutama oksa rosmariinia
suolaa
pippuria
2 dl kermaa

Leikkaa salottisipulit neljään osaan ja pilko valkosipulit. Halutessasi pilko myös omenaa ja porkkanaa isohkoiksi paloiksi. Leikkaa possu kuutioiksi ja paista siihen pinnat. Lisää sipulit ja paista hetki. Lisää porkkanat ja omenat. Laita levyä pienemmälle ja sekoita joukkoon sinappi, hunaja, lihaliemi ja siideri. Laita vielä muutama oksa rosmariinia ja anna hautua 1,5-2h. Lopuksi lisää suolaa ja pippuria sekä purkillinen kermaa. Tarjoile perunoiden tai riisin kera.

Ja sitten jälkiruokaan. Minulla on kätevä n. 15 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka, jossa syntyy sopivan kokoinen kakku tällaiselle pienemmälle porukalle. Tämä her-kul-li-nen ohje on tehty sen vuoan mukaan. Tietenkin, jos haluaa syödä kakunjämät itse seuraavana päivänä, kannattaa puolitoistakertaistaa ohje, niin sen saa riittämään normaalikokoiseen irtopohjavuokaan.


Vadelma-valkosuklaajuustokakku


pohja

8 digestivekeksiä
50 g voita

täyte

3 liivatelehteä
2 dl vadelmia
vettä
75 g valkosuklaata
1 dl kermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl sokeria

Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Murskaa keksit ja sulata voi. Sekoita ja taputtele vuoan pohjalle. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma ja vatkaa joukkoon tuorejuusto ja sokeri. Sulata valkosuklaa ja lisää se vaahtoon. Laita vadelmat kattilaan ja lisää sen verran vettä, että pohja juuri peittyy (puoli desiä riittänee) ja kiehauta vadelmat. Muusaa vadelmat samalla haarukalla pieneksi. Kaada mehustuneet vadelmat mukiin ja sekoita joukkoon valmiiksi lionneet liivatteet. Kaada seos ohuena nauhana vaahdon joukkoon koko ajan sekoittaen. Laita täyte vuokaan ja jähmettyä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti