keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Karpalo-pähkinäleipä

Meillä on ollut pitkä päivä. Esikoisella on lämpöilyä, jonka vuoksi emme ole ulkoilleet kunnolla koko päivän aikana. Vähän piti silti päästä ulos, pajunkissoja hakemaan. Tällaiset sisäpäivät, varsinkin kun ulkona on mitä upein aurinkoinen kevätsää, ovat aika pitkäpiimäisiä. Kaiken kukkuraksi mies lähti töistä suoraa iltamenoon, joten olemme kököttäneet poikien kanssa kolmistaan koko päivän. Tartuimme iltapäivällä yhteen varmimmista viihdyttäjistä ja leivoimme leipää. Taikina tehtiin kolmevuotiaan kanssa pikkuveljen päiväunien aikana, sitten kohoteltiin taikinaa hartaasti ja nautittiin työmme hedelmistä Pikku Kakkosen jälkeen.

Tämä leipä on, jälleen kerran, kaapista löytyneistä aineksista kasattu. Tosin leivän kanssa se on helppoa, sillä se syntyy niin vähistä aineksista. Karpalot maistuvat leivässä ihanan kirpeiltä mutta samalla makeilta, kun yleensä käyttämäni rusinat ovat vain makeita. Ripaus kanelia taikinassa sitoo maut hienosti yhteen, kannattaa kokeilla! 

Karpalo-pähkinäleipä

4 dl vettä
1 pussi kuivahiivaa
2 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
1 tl kanelia
1 rkl siirappia
6 dl vehnäjauhoja
90 g kuivattuja karpaloita
90 g hasselpähkinöitä


Sekoita kulhossa kuivahiiva, ruisjauhot, suola ja kaneli. Kaada päälle reilusti kädenlämpöinen vesi. Sekoita seuraavaksi joukkoon siirappi. Lisää vehnäjauhot vähitellen hyvin sekoittaen. Lisää viimeiseksi kuivatut karpalot ja kokonaiset hasselpähkinät. 
Anna kohota tunti lämpimässä vesihauteessa liinan alla. Levitä leivontapöydälle hieman ruisjauhoja ja alusta taikinaa hetki. Jaa se sitten kahteen yhtä suureen osaan ja muotoile ne leiviksi pelleille.  Anna kohota reilusti, mielellään tunti.
Lämmitä uuni 225 asteeseen. Laita ritilä uunin alimmalle tasolle. Kuvioi leipien pinnat halutessasi veitsellä tai haarukalla. Laita ritilätasolle uunivuoassa muutama desi vettä ja laita leivät kypsymään keskitasolle. Kypsennysaika on n. 30 minuuttia.



ps. Kolmevuotiaan mielestä karpalot ovat pahoja rusinoita. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti