perjantai 25. huhtikuuta 2014

Sima

Juhlasta toiseen... Mutta nyt täytyy sima-asioihin valmistua, jos haluaa juoda ensi torstaina kunnollista, kotitekoista simaa.

Monissa simaresepteissä vettä on ainakin viisi litraa. Meidän perheelle moinen määrä on auttamatta liikaa. Sima on hyvää, mutta itselleni riittää lasi tai kaksi. Sima on kuin mikä tahansa tiettyyn juhlaan liittyvä herkku - sitä ei tee mieli enää juhlan mentyä ohi. Ei meilläkään simat kaapista katoa, paitsi viemäriin, jos sitä tekee liikaa. Tänä vuonna tein kolmeen litraan vettä, eli valmista simaa tulee suurin piirtein sama määrä. Itselle yksi pullollinen ja naapuriin ystävälle toinen.

Tein simaa tällä itse kehittelemälläni reseptillä ensimmäisen kerran viime vuonna ja siitä tuli erityisen hyvää. Niinpä lisäsin tänäkin vuonna (ei enää niin salaista) ainesosaa, inkivääriä. Se sopii aivan todella hyvin makean sitruunaiseen juomaan. Jos epäilet, resepti toimii ilmankin. Mutta suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! Tämänvuotista satsiani pääsemme mekin maistelemaan vasta viikon kuluttua...

Inkiväärisima

3 litraa vettä
1 sitruuna 
2 dl sokeria
2 dl fariinisokeria
herneen kokoinen nokare hiivaa

rusinoita


Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa. 
Sillä aikaa mittaa sokerit ja inkivääri ja sekoita ne keskenään. 
Pese sitruuna huolellisesti ja raasta sen kuori astiaan. Itse käytän juustohöyläraastinta.
Leikkaa sitten veitsellä sitruunan valkoiset kuoret pois ja siivuta jäljelle jäänyt hedelmäosa.
Kun vesi kiehuu, ota kattila liedeltä ja sekoita veteen sokeriseos. Lisää seuraavaksi sitruunan hedelmäosa ja kuoriraaste. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Ota simaa hieman pieneen astiaan ja sekoita pieni hiivanokare nesteeseen. Sekoita se sitten simaan. Anna seistä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. 

Laita muovipullojen pohjalle muutama rusina. Siivilöi sima ja laita pulloihin. Laita pullot jääkaappiin . Sima on valmista noin viikossa, kun rusinat nousevat pintaan. 




Kiinnititkö huomiota ohjeen kohtaan laittaa sima muovipulloihin? Vaikka olemassa on niitä kauniita, vanhanaikaisia lasipulloja? Niitä käytetään meidän perheessä siman kanssa enää tarjoiluvaiheessa, ei pullotuksessa. Viime vuonna nimittäin saimme lahjaksi lasipulloon pullotettua simaa. Pullo oli tiskipöydällä, sillä en ollut huomannut laittaa sitä vielä jääkaappiin. Oli syynä pullon kokema automatka meille, lämpötilan vaihdos tai mikä tahansa, paine simapullossa pääsi nousemaan liian korkeaksi ja pullo räjähti keittiössämme vain muutama minuutti sen jälkeen, kun olin poikien kanssa siirtynyt toiseen huoneeseen välipalalta. Lasinsirpaleita oli vastapäisessä seinässä, katossa, lasten tuoleilla, koko keittiö täynnä. Makeaa simaakin oli ikävä siivota, mutta lasinsirpaleet olivat se oikeasti vaarallinen juttu. Onneksi emme olleet samassa huoneessa, sillä edessä olisi ollut varma lääkärikäynti. Tästä syystä, meillä pullotetaan sima muovipulloihin ja jos ne haluaa laittaa kauniisti esiin tarjoilua varten, kaadetaan ne sitten vasta lasipulloihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti