perjantai 10. tammikuuta 2014

Parempi kalakeitto ja rouheiset arkisämpylät

Kalakeitto on meillä koko perheen lempiruokia. Sitä voi varioida monella tapaa tai tehdä ihan sitä peruskeittoa. Söimme tämän tyylistä lohikeittoa kerran ystävien luona ja ihastuimme. Sain reseptin ja olen sitä sen jälkeen muokannut omaan suuntaan. Tässä on nyt se sellainen kalakeittoresepti, jota kehtaa tarjota vieraille. Ei siis ihan perus arkiruokaa.


Sahramikalakeitto

600-800g kalaa, esim. lohta
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
öljyä 1 fenkoli
3 porkkanaa
7 perunaa
1,2 l vettä
3 kalaliemikuutiota
1 tl timjamia
1 dl tomaattimurskaa
mustapippuria
2 dl valkoviiniä
(katkarapuja)
½ sitruunan mehu
kermaa tai ranskankermaa


Pilko ja kuullota vihannekset. Lisää vesi ja liemikuutiot. Lisää tomaattimurska, pippuri ja timjami. Anna kiehua 15 min. Lisää sitten sahrami ja viini. Anna kiehua toinen vartti.
Lisää kala ja halutessasi katkarapuja. Kun kalat ovat kypsiä, lisää sitruunamehu ja lorauta joukkoon sopivasti kermaa tai ranskankermaa. Lisää mausteita (timjami, basilika, pippuri) maun mukaan.






























Meillä paistetaan leipää, yleensä sämpylöitä, monta kertaa viikossa. Itse leivottu leipä voittaa kaupan leivät mennen tullen ja riittävän pitkään omatekoista leipää syöneenä kaupan leipä maistuu väistämättä keinotekoiselta. Teen leipätaikinan yleensä, kuten muutkin ruoat, käsivaralla. Heittelen kulhoon mitä milloinkin, fiiliksen mukaan. Viime aikoina olen tehnyt paljon tällaisia rouheisia sämpylöitä. Mitat ovat noin-mittoja.

Rouheiset arkisämpylät

1 dl kaurahiutaleita
½ dl ruisrouhetta
½ dl vehnäleseitä
½ dl venhäalkioita
ripaus suolaa
6 dl kiehuvaa vettä
loraus öljyä
1 rkl siirappia
pussi kuivahiivaa
7,5 dl hiivaleipäjauhoja

Sekoita kaurahiutaleet, ruisrouhe, vehnäleseet, vehnäalkiot ja suola isossa kulhossa. Keitä vesi ja sekoita se rouheiden joukkoon. Seos jäähtyy puuromaiseksi. Kun seos on "kuivahiivalämpöistä", eli lämpimämpää kuin kädenlämpöinen, mutta ei kuumaa, lisää öljy ja siirappi. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoja ja sitten taikinaan. Vaivaa loput jauhot hyvin joukkoon. Anna kohota lämpimässä paikassa. Pyörittele sämpylöiksi jauhotetuin käsin. Paista 200 asteessa 15-20 min.



3 kommenttia:

  1. Tuota kalakeittoa täytyy kyllä joskus kokeilla. Huomaan kyllä usein että multa puuttuu oerusvarastosta sellaisia mausteita/raaka-aineita että moni keitos jäisi tekemättä. Pitäis varmasti päivittää oma perustarvikelista 2010-luvulle. Postaus maanantaijääkaapista ja niistä aina löytyy ja tämmöisen ruoan keksin olisi kiva? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin on säännöllisin väliajoin sellainen olo, että varsinkin maustekaappi kaipaa päivittämistä. Monissa ruoissa tulee käytettyä samaa maustevalikoimaa, vaikka mausteita on maailma pullollaan. Timjami on meillä tällä hetkellä varmaan käytetyin yrtti rosmariinin ohella, minkä huomaa kyllä. Vielä joskus 5 vuotta sitten basilika jyräsi.

      Meidän "maanantai ja kaappi tyhjänä" -lounas on munakas, joka meidän lasten makuun on niin yksinkertainen, että melkein hävettää. Mutta ehkäpä se tulee sitten ensi maanantaina jaettua muillekin ;)

      Poista
    2. Ja hei, tehdään tätä keittoa joku kerta, kun tuutte meille syömään. Hyvää se kyllä on!

      Poista