maanantai 27. tammikuuta 2014

Porkkanasämpylät

Porkkana on mahtavan monikäyttöinen juures ja ihanan edullinen tähän aikaan vuodesta. Hieman pidemmälle kevääseen kun mennään, ei enää kaupoista saakaan kotimaista porkkanaa ennen uutta satokautta. Pitää siis nauttia vielä kun voi! Tänään meillä jäi porkkanaraastetta ruoalta tähteeksi juuri sopivasti maustamaan sämpylätaikina. Mahtavaa porkkanasämpylöissä on se, että raastetta voi laittaa joukkoon juuri sen verran kuin sitä sattuu olemaan. Jauhojen määrällä sitten vain taikinan rakenne sopivaksi. Mausteeksi sopii erittäin hyvin kumina, mutta koska meillä mies ei kuminasta leivässä tykkää, en sitä tapaa laittaa.

Porkkanasämpylät

2 dl kaurahiutaleita
6 dl vettä
2 dl porkkanaraastetta
hyppysellinen suolaa
2 rkl vaaleaa siirappia
2 rkl öljyä
(kuminaa)
1 pussi kuivahiivaa
8-10 dl jauhoja, joista
50 % sämpyläjauhoja
50 % hiivaleipäjauhoja


Mittaa kaurahiutaleet taikinakulhoon ja kaada vesi hiutaleiden päälle. Kuumenna mikrossa 2-3 minuuttia. Vaihtoehtoisesti kaada vesi kiehuvana hiutaleiden päälle. Anna turvota ja jäähtyä leivontalämpöön. Sekoita joukkoon suola, siirappi ja öljy. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja sekoita taikinaan. Vaivaa joukkoon loput jauhot. Anna turvota kaksinkertaiseksi. Leivo sämpylöiksi tai kolmeksi leiväksi. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja anna leipien turvota pellillä vähintään sen aikaa kuin uuni kuumenee. Voitele sämpylät kylmällä vedellä. Paista 15 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti