torstai 1. toukokuuta 2014

Clubsandwich ja munkit

Munkit kuuluvat vappuun. Paistan munkkeja kerran vuodessa ja se on 1.5. Silloin mikään muu makea ei voita tuoretta, lämmintä, sokerista munkkia. Seuraavana päivänä ne eivät maistu enää miltään. Ja munkkien kanssa pitää juoda joko simaa tai kylmää maitoa. 

Munkkien paistossa paistolämpömittari auttaa huimasti, mutta meillä molemmat ovat rikki ja näyttävät mitä sattuu lämpötiloja. Niinpä käytin vanhoja munkinpaistoniksejäni. Helpompaa on paistaa pieniä kuin isoja munkkeja, sillä silloin ne kypsyvät keskustaa myöten keräämättä itseensä tarpeetonta rasvaa. Rasva on sopivan kuumaa silloin, kun sinne vaikkapa kokeiluleipäpalan laittaessa rasva alkaa heti kuplia leivän ympärillä. Jos rasvasta nousee höyryä, se on liian kuumaa. Varmuuden vuoksi kannattaa paiston aikana pitää käden ulottuvilla kattilan kansi tai sammutuspeite tai vaikka molemmat. Liesituuletinta ei saa pitää päällä, sillä mahdollisen rasvapalon sattuessa liesituuletin imaisee liekit sisäänsä ja levittää paloa. Itselläni ei ole koskaan sattunut vaaratilannetta munkinpaistossa, mutta silti turvallisuusasiat kannattaa pitää mielessä. 

Rasva tosiaan on sopivan kuumaa, kun sinne munkin laittaessa se alkaa kuplia kunnolla munkin ympäriltä. Munkin pohja alkaa heti saada väriä ja itselläni ne yleensä kääntyvät itsestään toisin päin kun ovat valmiita kääntymään. Välillä pitää avittaa reikäkauhalla. Katsoin tänään, että raakana golfpallon kokoisten munkkien paistoaika oli n. puoli minuuttia per puoli. 


Munkit

2,5 dl maitoa
1 pussi kuivahiivaa
1 muna
½ tl suolaa
0,5-0,75 dl sokeria
1 tl kardemummaa
25-50 g voita sulatettuna
6-7 dl vehnäjauhoja

1-1,5 l öljyä paistamiseen

sokeria

Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita kuivahiiva ja suola pieneen määrään vehnäjauhoja. Sekoita sokeri, kardemumma ja muna maidon joukkoon. Lisää sitten jauho-hiivaseos. Alusta loput vehnäjauhot taikinaan ja lisää voisula alustuksen loppuvaiheessa. Anna kohota kaksinkertaiseksi. 
Pyörittele taikinasta pieniä palloja ja anna niiden kohota liinan alla vielä puoli tuntia. 
Kuumenna öljy kattilassa 170-180 asteeseen. Ilman paistolämpömittaria öljyn valmiuden voi testata vaikka leipäpalalla. Kun öljy kuplii kunnolla leivän ympärillä, öljy on valmis. Paista munkkeja 3-5 munkin erissä kauniin värisiksi n. 30-45 s per puoli. Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle. Anna ylimääräisten rasvojen valua paperille ja pyörittele munkit sitten sokerissa.







Tässä postauksessa jälkiruoka tuli ennen pääruokaa, sillä munkit ovat vappuna se juttu. Munkkeja ennen syötiin jääkaapin aineksista kyhättyjä klubileipiä. Tänään oli tarkoitus grillata, mutta aikataulut... Joten kaivoin kaappeja. Klubileivät ovat yksi varmimmista kaappienkaiveluruoista. Toinen on suolainen piirakka, johon voi laittaa melkein mitä tahansa. Tänään syötiin ykkösluokan leipiä.

Klubileivät

määrät per syöjä/leipä

2 paahtoleipäsiivua 
50-80 g broilerin filettä
2-3 siivua porsaan kylkeä (tai pekonia)
2-3 siivua vuohenjuustosta
½ avocado
3 viipaletta tomaattia
pari salaatinlehteä
1 tl majoneesia

2 kynttä valkosipulia
1 tl grillimausteseosta
öljyä

Siivuta vihannekset valmiiksi odottamaan. Laita paistinpannuun öljyä ja laita öljyyn murskatut valkosipulinkynnet ja grillimauste. Paista niitä hetki. Lisää sitten kanafileet ja paista kypsiksi. Siivuta kypsät fileet sentin paksuisiksi siivuiksi. Paista porsaan kylkisiivut nopeasti pannussa. Käytä myös vuohenjuustosiivut pannulla nopeasti. Paahda tai paista leivät. Levitä niille hieman majoneesia ja täytä.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti