keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Siemen-yrttisämpylät ja makaronilaatikko

Nyt ollaan lapsiperheruoan ytimessä. Makaronilaatikko. Vaikka makaronilaatikko on monen lapsiperheen perusruokaa, on niitä varmasti yhtä monta erilaista kuin tekijöitäkin. Tässä minun tyypillisin versioni. Itse tykkään irtonaisemmasta rakenteesta enemmän kuin tiiviistä ja tällä ohjeella saan rakenteen haluamakseni.

Kokeilin tänään pitkästä aikaa laittaa vähän yrttejä sämpylätaikinaan. Maku oli hyvin kohdillaan. Paistoin sämpylät vaihtelun vuoksi vuoassa, jolloin ne tarkoituksella tarttuvat toisiinsa. Kun leivät hieman jäähtyneenä murtaa irti toisistaan, jää yksittäinen leipä kokonaisuudessaan pehmeämmäksi kuin irrallaan paistetut sämpylät.

Siemen-yrttisämpylät

1 dl grahamjahoja
1 dl auringonkukansiemeniä
1 tl rosmariinia
1 tl oreganoa
1 pss kuivahiivaa
2 tl sokeria
1 tl suolaa
5 dl vettä
7 dl sämpyläjauhoja
½ dl öljyä

Sekoita kulhossa grahamjauhot, auringonkukansiemenet, mausteet, sokeri, suola ja kuivahiiva. Kaada päälle reilusti kädenlämpöinen vesi ja sekoita. Alusta joukkoon sämpyläjauhot. Lisää alustuksen loppuvaiheessa öljy. Anna kohota kaksinkertaiseksi. Voitele neliönmuotoinen uunivuoka. Pyörittele vuoka täyteen sämpylöitä ja jätä sämpylöiden väliin n. 1 cm kohoamistilaa. Anna kohota vartista puoleen tuntiin. Ripottele sämpylöiden päälle kaurahiutaleita tai siemeniä. Paista 225 asteessa n. 20 minuuttia.


Makaronilaatikko

6-7 dl täysjyvämakaronia
400 g jauhelihaa
1 sipuli
2 valkoispulinkynttä
1 tl paprikajauhetta
1 tl juustokuminaa
(1 tl oreganoa)
pippuria myllystä
½ tl suolaa
2 munaa
5 dl maitoa
ripaus suolaa
1 tl currya
(juustoraastetta)

Keitä makaronit ohjeen mukaan kypsäksi. Paista jauheliha pannulla silputun sipulin ja valkosipulin kanssa. Lihaa ei tarvitse paistaa läpikypsäksi, sillä uuni hoitaa loput. Mausta liha paprikajauheella, juustokuminalla, oreganolla, suolalla ja pippurilla. Sekoita liha ja makaroni, kun molemmat ovat valmiit. Sekoita kulhossa munista rakenne rikki. Sekoita maidon kanssa tasaiseksi ja mausta suolalla ja currylla. Laita makaroni-lihaseos voideltuun uunivuokaan ja kaada päälle munamaito. Kuorruta halutessasi juustoraasteella. Paista 200 asteessa puolisen tuntia.

Vasemmalla sämpylät uuniin menossa, yhteen kohonneina


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti