perjantai 14. maaliskuuta 2014

Suomen virallinen torstairuoka

Yhtä asiaa en ikinä taida hyväksyä tai ymmärtää suomalaisessa ruokakulttuurissa. Se on torstain, hernekeiton ja pannukakun ikuinen avioliitto. Miksi hernekeittoa on tarjolla aina juuri torstaisin eikä varmaan koskaan muulloin (paitsi laskiaissunnuntaina ja -tiistaina ja demareiden vaaliteltassa). Miksi jollain ruoalla on niin vakiintunut asema, että ihmiset osaavat vaatia sitä juuri tiettynä päivänä. Ja miksi se pannukakku on aina vain ja ainoastaan hernekeittoannoksiin kuuluva jälkiruoka lounasravintoloissa. Miksi tavallisen keiton tai muun annoksen ottaja joutuu siitä maksamaan?

Minulla on asennevamma hernekeittoa kohtaan. Olen perinyt negatiivisen asenteeni äidiltäni, joka ei varmaan aikuisiällä ole kertaakaan syönyt hernekeittoa (ainakaan vapaaehtoisesti). Sanomattakin on selvää, että lapsuudenkodissani ei hernekeittoa syöty. Oman hernekeittokokemukseni rajoittuvat lähinnä kouluruokaan. Enkä tykkää siitä. Aikuisiällä olen antanut hernekeitolle muutaman kerran mahdollisuuden, mutta mieluummin valitsen lautaselleni melkein mitä tahansa muuta kuin hernekeittoa.

Eilen valitsin silti hernekeittoa. Ei kuitenkaan sitä tavallista, kuivatuista herneistä tehtyä vaan pakasteherneistä tehtyä sosekeittoa, jota olen monien kuullut kehuvan. Epäilykseni oli suuri, mutta päätin tarjota lapsilleni lähes aidon suomalaisen torstaikokemuksen hernekeittoineen ja pannukakkuineen.

Hernekeitto maistui molemmille lapsille, mutta sen kanssa syötävät perunarieskat tekivät kauppansa vielä paremmin. Helpoin ja taatusti herkullinen tapa käyttää perunamuusinjämät!



Hernekeitto pakasteherneistä

1 nippu persiljaa
1 sipuli
öljyä paistamiseen
3 pussia (yht. 600 g) pakasteherneitä
1 litra vettä
1 kasvisliemikuutio
2 dl kermaa
½ dl vehnäjauhoja
mustapippuria
suolaa

Pilko sipuli ja kuullota sitä öljyssä hetki. Lisää herneet. Kuullota hetki ja lisää vesi ja liemikuutio. Anna kiehua hetki. Sekoita jauhot ja kerma hyvin sekaisin. Kannattaa sekoittaa ensin pieneen määrään kermaa ja lisätä sitä sitten vähitellen, ettei tule kökköjä. Sekoita seos keiton joukkoon ja anna kiehua vielä vähän aikaa. Silppua persilja. Mausta pippurilla ja suolalla ja persiljalla. Sekoita keitto soseeksi sauvasekoittimella.


Perunarieskat

4-5 dl perunamuusia
2 munaa
1 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja (tai ohrajauhoja)
30 g voita

Sekoita munista rakenne rikki. Lisää suola. Sekoita perunamuusi munien joukkoon. Sekoita lopuksi jauhot taikinaan. Laita taikina nokareiksi uunipellille ja painele nokareet kostein käsin litteiksi. Painele leipiin kuvioita haarukalla. Paista 225 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes leivät ovat saaneet kauniin värin. Sulata voi. Voitele uunituoreet leivät voisulalla.


Olen viime vuosina tehnyt pannukakkua monet, monet kerrat. Pannukakkua on helppo luulla idioottivarmaksi leivonnaiseksi, mutta oikeasti juuri oikean rakenteen ja maun saaminen on yllättävän hankalaa. Pannukakku jää helposti keskeltä liian raa'aksi, palaa pinnalta, ei kohoa... Epäonnistumisen mahdollisuuksia on monia. Sitten kun kerran onnistuu täydellisesti, ei muista, missä suhteessa on aineksia kulhoon sekoitellut. Niin minulle käy usein eri leipomusten kanssa. Olen summaleipoja, sovellan paljon ja teen tutuimpia leivonnaisia kokonaan ilman reseptiä, näppituntumalla. Niinpä, kun joskus jostain tulee aivan mahtavan hyvää, en osaa jälkikäteen sanoa ainesten tarkkoja määriä, eikä leivonnaisesta enää koskaan tule tismalleen samanlaista. Eilen olin viisaampi ja kirjoitin pannariin laittamani ainekset ylös sitä mukaa kun sitä tein. Ja siitä tuli kuulkaa hyvää! Ja nyt saan toisenkin kerran samanlaista!


Pannukakkujen pannukakku

4 munaa
1 dl sokeria
ripaus suolaa
1 tl kanelia TAI kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
2 dl maustamatonta jogurttia
6 dl maitoa
5 dl vehnäjauhoja
80 g voita tai margariinia

Vatkaa munista rakenne rikki. Sekoita joukkoon sokeri, suola, vaniljasokeri ja kaneli tai kardemumma.  Lisää sitten jogurtti ja puolet maidosta. Sekoita jauhot huolellisesti joukkoon. Lisää loput maidosta ja sulatettu voi. Anna turvota puolisen tuntia, jos sinulla on aikaa. Kaada leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 225 asteessa n. 40 minuuttia. Tarjoile pannukakku hillon ja kermaviilin kera.





P.S. Tätä kirjoittaessa sain tällaiset ruokatarjoilut kolmevuotiaalta. Lisko on maustettu sipulilla, salaatilla ja päälle laitettu paljon, paljon kepsuttia. Jälkiruoaksi nallejäätelöä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti